## 4th GLOBAL RESEARCH PLATFORM WORKSHOP

Co-Located with IEEE International Conference On eScience 2023 October 9-10, 2023

## PROGRAM – October 6, 2023

	MONDAY, OCTOBER 9, 2023
9:00-9:10am <b>10 min</b>	Welcome and 4GRP Introduction – Maxine Brown, UIC
9:10 – 9:30am <b>20 min</b>	Workshop Overview Global Research Platform (GRP): A Software Defined, Globally Distributed, Multi- Domain Computational Science Environment – Architectural Framework, Innovations, Future Directions – Joe Mambretti, StarLight/iCAIR/NU
9:30-10:30am <b>60 min</b> including Q&A	Session 1: Large-Scale Global Science (Part 1) Moderator: Joe Mambretti, StarLight, iCAIR/NU KEYNOTE: Services for Large Scale Distributed Data Intensive Science – Ian Foster, Argonne National Laboratory, University of Chicago
10:30-11:00am <b>30 min</b>	Break
11:00-12:30pm <b>90 min</b> 3 talks @ 30 min each	Session 1: Large-Scale Global Science (continued) Moderator: Maxine Brown, UIC Distributed Computing Challenges at the LHC and HL-LHC – Marian Babik, CERN IceCube – Mahidhar Tatineni, UC San Diego, San Diego Supercomputer Center National Supercomputing Center (NSCC) Singapore/South Asia International R&E Networking/APOnet – Francis Lee, SingAREN, Nanyang Technological University
12:30-2:00pm <b>90 min</b>	Lunch
2:00-3:30pm <b>90 min</b> 4 talks @ ~22 min each	Session 2: Next-Generation Research Platforms Moderator: Joe Mambretti, StarLight/iCAIR/NU SLICES – Panayiotis Andreou, Center of Interdisciplinary Science Promotion and Innovative Research Exploration (INSPIRE), University of Central Lancashire (UCLan) National Research Platform – Mahidhar Tatineni, UC San Diego, San Diego Supercomputer Center Introduction to Asi@Connect and APAN APRP WG Activities – Jeonghoon Moon, KISTI Introduction to Korea Research Platform – Jeonghoon Moon, KISTI
3:30-4:00pm <b>30 min</b>	Break

4:00-5:15pm <b>75 min</b> 3 talks @ 25 min each	Session 3: Orchestration Among Multiple Domains
	Moderator: Francis Lee, SingAREN, Nanyang Technological University
	AutoGOLE/NSI/ MEICAN/SENSE/Open Exchanges – Joe Mambretti, iCAIR/NU/StarLight
	SURFnetNG: Moving Towards Intelligent Networks Through Orchestration – <b>Peter</b> <b>Boers</b> , SURFnet
	Nautilus Distributed Hypercluster – <b>Mahidhar Tatineni</b> , UC San Diego, San Diego Supercomputer Center
5:15-5:25pm <b>10 min</b>	Closing Session for Day 1 – Joe Mambretti, StarLight/iCAIR/NU
	TUESDAY, OCTOBER 10, 2023
9:00-9:10am <b>10 min</b>	Introduction to Day 2 – Joe Mambretti, StarLight/iCAIR/NU
9:10-10:25am <b>75 min</b> 3 talks @ 25 min each	Session 4: High-Fidelity Data Flow Monitoring, Visualization, Analytics, Diagnostic Algorithms, Event Correlation AI/ML/DL
	Moderator: Joe Mambretti, iCAIR/NU/StarLight
	ESnet6 High-Touch: A Flexible Programmable Network Platform – Chin Guok, ESnet
	Packet and Flow Marking for Global Science Domains – Marian Babik, CERN
	GÉANT Services for EU Large-Scale Data-Intensive Science Facilities – Ivana Golub, GÉANT
10:25-11:00am <b>35 min</b>	Break
11:00-12:00pm	Session 1 (continued due to scheduling conflict)
60 min 2 talks @ 30 min each	Moderator: Joe Mambretti, StarLight/iCAIR/NU
	Advanced Photon Source (APS) & APS Upgrade – <b>Rajkumar Kettimuthu,</b> Argonne National Laboratory, University of Chicago
	Session 3 (continued due to scheduling conflict)
	SciStream: Architecture and Toolkit for Data Streaming between Federated Science Instruments – <b>Rajkumar Kettimuthu,</b> Argonne National Laboratory, University of Chicago
12:00-12:30 <b>30 min</b>	Session 5: International Testbeds for Data-Intensive Science and the Transition to Tbps-800G-400G WANs (Part 1)
	Moderator: Maxine Brown, UIC
	Singapore Open Exchange and the Data Mover Challenge – Francis Lee, SingAREN, Nanyang Technological University
12:30-2:00pm <b>90 min</b>	Lunch

2:00-3:40pm <b>100 min</b> 4 talks @ 25 min each	<ul> <li>Session 5: International Testbeds for Data-Intensive Science and the Transition to Tbps-800G-400G WANs (Part 2)</li> <li>Moderator: Maxine Brown, UIC</li> <li>Implementing Testbeds for the Transition to Tbps-800G-400G WANs and OFCnet – Marc Lyonnais, Ciena Research</li> <li>Advanced Infrastructure for Science – Susumu Date, Osaka University</li> <li>Global P4 Lab – Ivana Golub, GÉANT</li> <li>ORNL Quantum Networking Testbed – Nageswara Rao, Oak Ridge National Laboratory</li> </ul>
3:40-4:00pm <b>20 min</b>	Break
4:00-4:50pm <b>50 min</b> 2 talks @ 25 min each	Session 5: International Testbeds for Data-Intensive Science and the Transition to Tbps-800G-400G WANs (Part 3)Moderator: Maxine Brown, UICFundamental Technologies Supporting the Transition to Tbp-800G-400G WANs – Rod Wilson, Ciena ResearchChameleon Cloud Testbed and Science Research – Kate Keahey, University of Chicago, Argonne National Laboratory
4:50-6:05pm <b>75 min</b> 3 talks @ 25 min each	Session 6: Enhancements of Major R&E Networks and Open Exchange Points Moderator: Marc Lyonnais, Ciena Research Challenges and Collaborative Planning in R&E Networks – Chin Guok, ESnet Internet2 and AP-REX 2.0 – Matt Zekauskas, Internet2 StarLight Software Defined Exchange Testbeds for Data Intensive Science – Joe Mambretti, StarLight/iCAIR/NU/MREN
6:05-6:15pm <b>10 min</b>	Closing Session for Day 2 – Joe Mambretti, StarLight/iCAIR/NU